Provar el portàtil de 100$ OLPC al vostre Ordinador

olpcinterficieAquests dies l’organització OLPC ha anunciat que ha sortit de fàbrica la primera partida dels esperats dispositius portàtils per als nens dels països del Tercer Món. Durant l’any esperen distribuir un número considerable de màquines entre els governs dels països implicats en el projecte. També ens diuen que és possible que l’any 2008 l’OLPC es vengui en el mercat lliure europeu, a un preu considerablement superior als 100$.

Si no voleu esperar per veure com funciona, el podeu fer córrer en el vostre ordinador. Els dissenyadors d’OLPC van publicant regularment imatges de la maqueta que inclou les darreres modificacions.  La idea és emular l’OLPC á través d’una màquina virtual.  Hi ha diferents opcions i totes són molt senzilles.

He provat posar en marxa un OLPC amb QEMu per a Windows i per a Línux. M’ha funcionat en els dos casos, tot i que a l’Ubuntu del portàtil he hagut d’afegir la instrucció apm=off com a paràmetre d’arrencada. Per a Windows també he provat VMWare Player. És l’opció que m’ha funcionat amb més estabilitat. A diferència de les altres opcions VMWare no és programari lliure, però el podem utilitzar sense cost.

Us explico la instal·lació amb VMWare.

1) Descarregueu el VMWare Player. Us demanaran omplir un formulari. Crideu l’executable per a instal·lar-lo a la màquina. No té cap complicació.

2) Baixeu-vos aquest fitxer, o aquest altre. Contenen la imatge d’una distribució OLPC preparada per a VMWare. Sigueu pacients perquè pesa una mica més de 100mg.

3) Obriu el fitxer olpc-182.zip i el desempaqueteu on us vingui bé. Ha de ser el seu lloc definitiu.

4) Navegueu per la carpeta que heu descomprimit i busqueu el fitxer olpc.vmx. És el fitxer de configuració de la màquina virtual. Feu doble clic sobre la icona.

5) El VMWare us demanarà si voleu cambiar la UUID. Contesteu afirmativament.

I ja està, s’obrirà una finestreta al vostre PC on tindreu el vostre nou OLPC.

Anem a veure quina cara fa:

Arrenquem l’ordinador. El sistema operatiu és un Linux Fedora, que arrenca més o menys com tots els Línux del món:

Arrencant OLPC

No m’ha demanat identificació d’usuari. El tinc assignat per defecte. Trastejant he vist que es pot entrar com a root sense contrassenya.

S’arrenca immediatament una interfície gràfica. Al començament costa una mica adaptar-te. No hi ha menús tradicionals, només icones que indiquen les coses que podem fer. La distribució de botons és aquesta:

La Interficie

En la maqueta que he carregat hi ha poc més de mitja dotzena d’aplicacions. Un navegador, un xat, un lector de fils RSS, el processador AbiWord, Squeak. A la web del projecte han documentat un grapat important d’aplicacions que encara estan en procés d’incorporació. No hi ha, però, màquina de java!! No pot córrer el JClic i similars.

Us deixo alguna imatge per a què observeu l’aspecte de com han adaptat aquestes aplicacions a l’OLPC:

El Navegador

El navegador. La web de la XTEC es veu molt bé. És una adaptació de Firefox. Les aplicacions es tanquen des de la part superior de la finestra:

Tancant el Navegador

El lector de fils RSS m’ha agradat força. És molt senzill i funciona bé:

Lector de fils

El processador de text és l’AbiWord. Molt, molt simplificat. Observeu al menú les poques capacitats que, de moment, han deixat:

El Processador de Text

Aquest és el Xat:

El Xat

Aquí estem fent un dibuix:

Dibuixant

Anuncis

0 Responses to “Provar el portàtil de 100$ OLPC al vostre Ordinador”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
Anuncis

%d bloggers like this: