Ciència feble al servei de l’alarma social.

Iñaki PiñuelDurant molts anys he discutit amb els meus alumnes sobre la credibilitat del coneixement científic, molt especialment del produït sota l’ampli paraigües de les Ciències Socials.

Aquells científics que investiguen temes socialment sensibles són un grup particularment perillós, perquè la seva fama en el gremi, el finançament dels seus projectes de recerca o l’obtenció de la càtedra són circumstàncies que poden dependre de les conclusions de les seves recerques. Si els resultats de les seves investigacions contenen material ‘mediàtic’, tenen moltes més possibilitats de triomfar professionalment.

Res a dir dels interessos de cada científic. I si un vol ser popular està bé que estudiï temes que el poden fer popular. El problema està en si l’investigador serà capaç de mantenir la neutralitat científica que li és exigible o forçarà la investigació per a fer-li dir el que li convé.

Dins d’aquest espai de recerques socialment sensibles estan els informes Cisneros. Un paquet de vuit o deu recerques publicades per Iñaki Piñuel (la seva imatge a la dreta) sobre salut laboral, violència escolar i mobbing. Cada vegada que s’ha publicat un d’aquests informes ha saltat l’escàndol mediàtic, perquè presenten sempre unes dades absolutament tremendistes -l’informe Cisneros és el que diu, per exemple, que el 65% dels professors d’institut patim violència a la nostra feina-.

No cal insistir en el mal que aquests informes fan en la percepció global sobre el sistema escolar. Es publiquen, la premsa els recull acríticament -o forçant l’escàndol- i la població els incorpora com a informació demostrada.

Aquests articles, però, tenen un bon fonament científic? Aquests dies circula un article de Mariano Fernández Enguita publicat a ‘Papeles de Sociología’ amb el títol ‘Vivir de la alarma social’ on fa una simpàtica i aguda crítica metodològica al conjunt d’informes Cisneros, posant en qüestió la veracitat dels resultats. Molt interessant, us el recomano i el penjo aquí. A partir d’ara, millor que no utilitzeu les dades dels informes Cisneros en les vostres tertúlies professionals o familiars perquè són bastant discutibles.

Tots sabem que hem de tenir una actitud crítica amb la premsa, però a vegades també ens hem de recordar que també hem de tenir una actitud igualment crítica amb el que es produeix a l’ampara de la Institució Universitària.

Anuncis

0 Responses to “Ciència feble al servei de l’alarma social.”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
Anuncis

%d bloggers like this: